POPŻ PODPROGRAM 2017 – efekty.
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kołaczkowie [nazwa OPL] z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Poznaniu realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 216 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
8,47 ton żywności;
943 paczki żywnościowe;
0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 30 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - ….. spotkań dla …… uczestników
• Kulinarne - 2 spotkania dla 30 uczestników